Keetje

Wishstone Ne me Quitte Pas

Wishstone Ne me Quitte Pas
Geboren 01 maart 2015
NHSB nr: 2996381
HD A ED 0-0
Optigen Normal/clear (by parentage)
Yorkshire Man of Joe Batt’s Arm Oliver od Himalájského Cedru Cliffhanger of Zampano
Ravone Yellow Rosie at Rocheby
Farbourne’s Wild Irish Rose Rocheby Royal Marine
Carromer Sugar Almond
Wishstone Grapefruit Moon Cover my Eyes Walkin’on the Moon Carpenny Scenario
Creekwater Once in a Blue Moon
Fogel Hlara Darling Thanks a Lot de la Legende de la Loutre

Fogel Hlara Francis

Krullen

Veel mensen houden van de labrador vanwege diens vacht. De labrador heeft een dubbele vacht (”double coat”), bestaande uit twee lagen haar. De buitenste laag is meestal kort, dik, recht en ruw van textuur. De onderste vacht beschermt huid en lichaam tegen scherpe objecten, alle weersomstandigheden en koud water. Deze dubbele vacht isoleert het lichaam. Van oorsprong werd de labrador gebruikt aan om vis(netten) uit het ijskoude zeewater te halen (retrieven/apporteren) aan de kust van Newfoundland.

De dikke, dichte ondervacht houdt de hond warm en een strakke waterdichte topcoat zorgt ervoor dat het water niet tot aan de ondervacht komt.  Waterafstotend als olie.

Een dunne, enkele vacht is niet functioneel en niet ras typisch.  Een fluffy vacht is eveneens niet  rastypisch.  Toch komen beide varianten vaak genoeg voor  bij raszuivere labradors. 

Wanneer er een “fluffy” wordt geboren betekent dit dat beide ouders minimaal drager zijn van het long coated-gen.

Omdat het gen recessief is, kan het generaties lang verborgen blijven.  Op 1 maart 2015 beviel  LouLou van een nest van 7.  Het was vanaf dag 1 duidelijk dat deze pups het gen voor  “long coat”  bij zich droegen. De meeste als drager en twee pups als ‚lijder’.

Genetisch gezien is er absoluut niets mis met deze pups.  Ze zijn 100 % labrador in elk opzicht.

Hoewel deze fluffy ’s  (long coated labradors) verbluffend prachtig kunnen zijn, moet men niet willens en wetens long coats gaan fokken, want het is niet ras typisch. Toch hebben wij ervoor gekozen om juist Keetje , 1 van de long coats uit het nest van LouLou, aan te houden om er in de toekomst mee verder te fokken. Primair, omdat zij een bijzonder sterk rastypisch karakter heeft.  (Geen will to please herself mentaliteit, maar de wil om iedereen te pleasen) .  Keetje is steady is zoals je van een labrador verwacht en ze heeft het zachte karakter dat je bij de labrador verwacht. Ze is ieders vriend(innetje.

Daarnaast hebben we ook juist Keetje, een fluffy/long coated pup gekozen om mee verder te gaan in de toekomst, omdat we verwachten dat haar vacht structuur voor haar nakomelingen een enorme verbetering in vacht (steviger, dikkere vacht) kan geven en zo dus een toevoeging is. Het is niet onze bedoeling om fluffy’s te gaan fokken; daarom zal de reu die voor Keetje gebruikt gaat worden in de toekomst, getest worden op het long coated gen. 

De reu moet vrij zijn van het long coat allel, zoadat Keetjes’ nakomelingen wel een prachtige, stevige dichte vacht zullen hebben, maar de gewone korte, stugge vacht zoals die van de labrador bedoeld is.  Op deze manier zal onze Fluffy geen Fluffies krijgen.

De beste natuurlijke hondenvoeding